Reis verden rundt

REISEBLOGG
Home > Europa > Nordmenns topp 5 reisefavoritter

Europa

Nordmenns topp 5 reisefavoritter

Nordmenns topp 5 reisefavoritter
juni 18
08:25 2015

Nordmenn reiser i gjennomsnitt til utlandet tre ganger hvert år, og det dreier seg gjerne om langhelger i Europas mest kjente storbyer. En ny reisestudie avslører hvilke fem byer som står øverst på favorittlista.

Vi ville finne ut hva som gjør disse byene så attraktive og har derfor pratet med to reiseglade bloggere som deler sine tanker og tips om byene som står deres hjerter nær. Maria Ebbestad, bak bloggen Reisetid, har reist verden rundt og deler her sine beste tips fra London, Paris, New York og Barcelona. Lokal input fra Roma har vi fått fra lommekjente Marianne Schibbye Bergesen, som driver bloggen Mitt Roma.

sunset near Trafalgar square, London, UK

1.      London

Den engelske hovedstaden har i mange år vært nordmenns storfavoritt, både for langhelger og lengre opphold. Det å kunne vandre gatelangs og oppdage små butikker, besøke Madame Tussaud’s, Big Ben og andre store severdigheter, for så å avslutte kvelden med en musikal på West End er en uslåelig kombinasjon for mange.

Hva skiller byen fra andre europeiske storbyer?

Det fine med London er at storbyen er svært moderne, samtidig som engelskmennene er veldig flinke til å ta vare på tradisjoner og bevare gamle bygninger. Dette gir blant annet utelivet en god kombinasjon av nymotens barer og ærverdige, engelske puber.

Hvilken bydel er din favoritt?

– Notting Hill er helt klart en av de mest sjarmerende bydelene i London. I tillegg må du bare dra på shopping i Covent Garden.

Når viser byen seg fra sin beste side?

– Det er noe helt spesielt med London i førjulstiden. Juleutstillinger og koselige markeder gjør juleshoppingen ekstra hyggelig, og jeg vil virkelig anbefale å reise hit på denne magiske tiden av året.

Hvorfor anbefaler du andre å reise hit?

– London er kun en rask flytur unna Norge, og passer derfor perfekt for en langhelg når man behøver et lite avbrekk i hverdagen.

Har byen noen skjulte skatter?

Jeg synes alle som besøker London burde ta en pause i shoppingen og reise til Camden. Her finnes en rekke spennende markeder og kule barer hvor du kan sitte å se på mennesker i timevis.

2. New York

New York 2

New York er riktignok ikke i Europa, men byens popularitet blant nordmenn har økt i takt med antallet flyvninger over dammen og de stadig billigere billettene. Velkommen til The Great Apple.

Hva skiller byen fra andre storbyer?

– New York er storbyen over alle storbyer. I mine øyne har den alt en storby skal ha. Jeg kan reise dit igjen og igjen, og blir faktisk aldri lei.

Hva gjør byen så spesiell?

– Med skyskrapere som strekker seg til himmels, lyset fra Broadway som glitrer mot deg og det pulserende liver i gatene, er New York en av mine absolutte favorittbyer. Den blir ikke kalt ”byen som aldri sover” uten grunn, og det er nettopp dette som gjør atmosfæren så spesiell. I tillegg er menneskene veldig utadvendte og imøtekommende.

Hvilken attraksjon er din favoritt?

– I New York står severdighetene i kø, så jeg har valgt ut tre ting du bare må se og gjøre når du besøker byen:

Gå en lang tur i Central Park, hvor du kan boltre deg på et enormt, grønt parkområde og trekke deg litt ut av byens yrende liv.

Spaser over Brooklyn Bridge, hvor du også finner byens beste pizzarestaurant, med god service og snille priser. Se sola gå ned bak Manhattan skyline før du tar båten tilbake til sentrum.

Ta en helikoptertur over Manhattan. Reiser du på et stramt budsjett er dette kanskje ikke førsteprioritet, men jeg synes virkelig opplevelsen er verdt pengene. For 1000 kroner flys du over Manhattan og Frihetsgudinnen på en helikoptertur du sent vil glemme.

Hvilke skjulte skatter finnes i byen?

– New York er full av sjarmerende takterrasser med fantastisk stemning, så du bør absolutt ta en bar til bar-runde mellom disse. Planlegg gjerne på forhånd og bestill bord, da mange av stedene er svært populære. Jeg anbefaler å legge turen innom Gallow Green på 530 West 27th Street mellom 10th og 11tg Ave i Chelsea.

Hvorfor vil du anbefale andre å reise hit?

– Fordi byen har så utrolig mye å by på for absolutt alle. Kultur, shopping, uteliv, sightseeing og en atmosfære du bare må oppleve. Skal du bare til en storby i livet burde du velge New York.

3.      Paris

Paris kopi

Kjærlighetens by har også vært en kjær folkefavoritt i mange år. Byen byr på godbiter som Eiffel-tårnet, variert shopping, fantastisk mat og ikke minst god vin.

Hva skiller byen fra andre Europeiske storbyer?

– Paris er helt klart den mest romantiske storbyen i Europa. Alle par burde reise hit for kjenne på den kjærlighetsgnisten og la seg inspirere av nyforelskede par på alle kanter.

Hva gjør byen spesiell i dine øyne?

– Eiffeltårnet, Notre Dame og Triumfbuen er bare noen av severdighetene som har satt Paris på verdenskartet, men det er ikke severdighetene som gjør at jeg faller for denne byen, men den avslappede stemningen. Det er ikke uten grunn av byen er sagt å være den mest romantiske i verden. I frisk høstluft og solskinn sjarmerte byen meg i senk, selv om jeg ikke var der på kjærestetur.

Hva er din favorittattraksjon i byen?

– Kjærlighetsbroen, som nettopp ble fjernet på grunn av sin høye vekt, var helt klart min favoritt. Romantikeren i meg falt fullstendig for denne broen hvor forelskede par viser sin kjærlighet ved å feste en hengelås i gjerdet og kaste nøkkelen i elva. Nå som rekkverket med låser er borte vil jeg si Eiffeltårnet har seilt opp som favoritt. Synet av det karakteristiske tårnet som rager 312 meter over bakken og glitrer i kveldsmørket, mens du nyter en flaske vin i parken er absolutt å anbefale.

Hvorfor vil du anbefale andre å reise hit?

– Fordi byen har så utrolig mye sjel og fordi den, som sagt, er Europas klart mest romantiske storby.

Hvilke skjulte skatter må vi vite om?

– Byen har utrolig mange markeder av forskjellige slag. For meg som elsker loppemarkeder var Marché aux Puces de Saint-Ouen, som er verdens største antikvitets- og bruktmarked, veldig spennende. Markedet er åpent 11-17 på mandager, 9-18 på lørdager og 10-18 på søndager.

 

4.      Roma

Roma

Hva skiller byen fra andre Europeiske storbyer?

– Nesten tre tusen års historie omgir deg hele tiden når du er i Roma, enten du er på et museum, i en kirke eller bare vandrer rundt i gatene. Hvor enn du snur deg ser du bygg, skulpturer og kunst som får deg til å ønske at du har mer kunnskap om byens historie, samtidig som du føler deg hjemme, fordi romernes historie på mange måter også er vår historie. Roma er fremdeles en by for vandrere, da du kan spasere i trange middelaldergater uten fortau, med svært få biler.

Hva er mest spesielt med byen i dine øyne?

– Jeg synes det mest spesielle ved Roma er Gjenbruksmonumentene. Det vil si at mye av bebyggelsen, fontenene og monumentene i byen er en form for gjenbruk. For eksempel ble Pantheon bygget opp igjen flere ganger, blant annet som tempel for alle guder og som kirke for alle martyrer, noe som sparte den for plyndring. Store dele av Colosseum ble demontert stein for stein og brukt som fundament i nye bygg. Obeliskene som en gang stod foran faraoenes templer i Egypt ble stjålet av romerne, fraktet over Middelhavet og reist i Roma som et seierssymbol. Etter hvert falt disse ned og ble senere gjenbrukt av pavene som et kristent seierssymbol, gjerne med en helgen på toppen.

 

Hva er din favorittattraksjon i byen?

– Det er umulig å kun velge én attraksjon, men jeg har flere steder jeg gjerne besøker når jeg synes det er i overkant mange mennesker i Romas gater:

Bramantes kloster er en rolig oase og en bortgjemt perle som jeg ofte trekker meg tilbake til for å finne ro. Forbausende få finner frem hit, bare når galleriet i samme bygg har populære utstillinger er det en viss trengsel.

Palazzo Altemps, fordi det har en stor samling antikke skulpturer i et av Romas fineste renessansebygg. Selv om museet ligger rett ved Piazza Navona er det aldri kø eller plagsomt mange mennesker her.

Når du er i Roma er det obligatorisk å se solen gå ned, gjerne fra en av byens mange takterrasser. Jeg liker den litt bortgjemte baren på toppen av hotellet Albergo Cesàri, i nærheten av Pantheon.

I den store, grønne, Borgheseparken kan man jogge, sykle, gå og ha piknik I vakre omgivelser. Parken huser også flere flotte museer, blant annet Borghesemuseet.

Romas fineste bygning etter Pantheon, er Richard Meyers bygg fra 2005 over keiser Augustus antikke fredsalter Ara Pacis. Her trenger du ikke engang å gå inn, alt kan ses utenifra!

Også samtidskunstmuseet MAXXI fra 2009, tegnet av Zaha Hadid er en favoritt.

For de som kommer til Roma for første gang kan det være ok å ta heisen opp på Vittoriano, Fedrelandsalteret, for å nyte en fantastisk panoramautsikt over byen.

Hvorfor burde andre reise til byen?

– Roma har uendelig mye å by på, med muligheter for de fleste. I andre italienske byer, som Firenze og Venezia, må du stå i kø og betale for nesten alt, spesielt i kirkene. I Roma finnes det derimot en rekke kirker og attraksjoner som er gratis. De romerske kirkene er fulle av unike kunstskatter som anbefales på det sterkeste. Byen egner seg også utmerket for den som ønsker å bare nyte livet, sitte på en trivelig fortauskafé og drikke en kopp deilig, italiensk kaffe.

Har byen noen skjulte skatter?

– I Roma snubler du over skjulte perler når du minst venter det:

Butikken Ai Monasteri, som ligger rett ved Piazza Navona, er mildt sagt uvanlig, da alt som selges er laget av munker. De har et vareutvalg du garantert ikke finner mange andre steder, og selger blant annet Elixir di lunga giovenezza , som skal være en ungdomsdrikk.

Den monstergapende hovedinngangen til Palazzo Zuccari i Via Gregoriana like ved Spansketrappen er også morsom å få med seg.

Det ”underjordiske Roma” har mye å by på. Du kan bestille en guidet tur i Nekropolis, som er gravgaten under Peterskirken hvor du blant annet kan se apostelen Peters grav.

 

Utenfor byen kan du gå ned i katakombene, eller du kan besøke krypten under kirken St Nicola in Carcere. Her kan du betale kirketjeneren noen euro for å komme ned under kirken og se fundamentene til noen av Romas eldste templer fra republikansk tid.

5.      Barcelona

Barcelona

Hva skiller byen fra andre Europeiske byer?

– Barcelona har en fantastisk bystrand, som gir en perfekt kombinasjon av storby- og strandferie.

Hva gjør byen så spesiell?

God stemning, deilige rytmer og et herlig klima gjør dette til en av mine absolutte favorittbyer i Europa. Men vær obs på at byen dessverre har mange lommetyver.

Hvilke attraksjon er din favoritt?

La Sagrada Familia er den klart største attraksjonen i Barcelona og fremstår som selve symbolet på byen. Kirken er tegnet av arkitekten Gaudi og ble påbegynt i 1882, men er ennå ikke ferdigstilt og eksperter regner med at byggingen vil foregå i cirka 50 år til.

Hva må man ikke gå glipp av når man besøker?

Barcelona byr på utallige tapasrestauranter du burde prøve, men viktigst av alt er stranden. Ta en tur på Sup-brett langs stranden på kveldstid og avslutt med en rusletur i vannkanten eller en liten piknik.

 

Så enten du foretrekker tradisjonsrik sjarm, høyt tempo, romantikk, historiske smågater eller vakker strand er ikke din neste storbyferie langt unna. Med Bravofly finner du enkelt billige billetter til nettopp ditt drømmereisemål.

Hvilken storby er din favoritt?

 

Bravofly_Favorittdestinasjoner

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Follow us

Mest populære innlegg

No posts were found

Kategorier