Reis verden rundt

REISEBLOGG
Home > Europa > Topp 10 ting å gjøre i Riga

Europa

Topp 10 ting å gjøre i Riga

Topp 10 ting å gjøre i Riga
september 30
17:51 2015

Dersom du skal til Riga eller vurderer en tur, men ikke helt vet hva du skal få med deg bør du se her. Vi har samlet de 10 beste tingene å gjøre i den latviske hovedstaden.

Med sin rike historie, praktfulle arkitektur og herlige innbyggere er Riga, Latvias største by, et utmerket reisemål. Her finnes noe for alle, enten du vil på romantisk parktur, nyte velsmakende og billig mat eller bli skremt vannet av.

1.      Gå gjennom brosteinsgater i Gamlebyen

Gamlebyen i Riga

© Ģirts Raģelis

Ved bredden av Daugava-elven ligger Rigas gamleby. I nærmere 500 år var byen omringet av en høy mur, men nå er det bare små deler av denne som står igjen. Ta bena fatt og gå på de brostensbelagte gatene som tar deg med mellom små, sjarmerende hus, og til middelalderarkitektur uten sidestykke. De mange kirkene og kirkespirene gir byen en helt unik silhuett mot himmelen.

Når du besøker gamlebyen er det to ting du må huske å ha med deg – kamera og kart. Til og med de lokale kan gå seg vill i de trange gatene! Det er flust med butikker, kafeer og markeder i området, og et yrende natteliv på kvelden. Med andre ord mye mer enn bare gamle bygninger.

2.      Kjøp ultralokale varer på Central Market

sentralmarkedet i Riga

Rigas Central Market er en av Øst-Europas eldste markedsplasser, og hver eneste dag besøker et sted mellom 80 000 og 100 000 mennesker markedet, som er et slags enormt supermarked. Her finner du bortimot alt du kan drømme om, råvarer fra den latviske landsbygda, eksotiske frukter og håndlagde varer. Hallene det ligger i, som er på UNESCOs verdensarvliste, ble brukt for å lagre militære luftskip under første verdenskrig. Det er med andre ord høyt under taket, og godt med plass til de mange smakene og luktene.

 

3.      Nyt smaken og lyden av Latvia hos Folkklubs

Folkklubs ala pagrabs i Riga

© Folkklubs Ala Pagrabs

For den virkelige smaken av Latvia må du sørge for at smaksløkene får en tur innom Folkklubs Ala Pagrabs, en tradisjonell latvisk kro i hjertet av Riga. Her får du ikke bare smake på tradisjonelle latviske retter, men du er omkranset av den latviske kulturen. Prøv deg på tradisjonell folkedans eller nyt en av de mange live-konsertene som foregår flere ganger i uken, hver uke. Du får god mat og underholdning til en god pris. Kan det bli bedre?

4.      Bli med på gratis guidet tur med Riga Free Tour

De fleste byer tilbyr guidede turer som tar deg med til de mest kjente severdighetene. Der kan ungdomsprosjektet Riga Free Tour være et velkomment avbrekk fra standardturene. Ikke bare er den 2,5 timer lange turen helt gratis, men den tar deg også med utenfor turiststiene og til de skjulte skattene. En perfekt mulighet til å oppleve byen, uansett budsjett. Dersom du er fornøyd med turen står du fritt til å tipse!

5.      Lær mer om Latvias okkupasjonshistorie

Latvia Occupation Museum okkupasjonsmuseet Riga

© Alexander Tihonov / Shutterstock.com

I hele 51 år, fra 1940 til 1991, var Latvia okkupert tre ganger. Først av Sovjetunionen, etterfulgt av Nazi-Tyskland i 1941 og så Sovjetunionen igjen i 1944. Den lange historien står på utstilling i Museum of the Occupation of Latvia, hvor målet er å beskrive de tre lange okkupasjonsperiodene latvierene lidde under. Her finnes flere gjenstander som viser de harde årene, og museet er et godt sted å begynne for å forstå mer om landet.

6.      Gå en tur i Bastejkalns-parken

Bastejkalns parken i Riga

Ta med deg din utkårede og gå en tur i Bastejkalns-parken, som ble til på 1900-tallet. På en side av parken finner du frihetsmonumentet, og på den andre sees Blaumanis-skulpturen. Bastejkalns er et yndet sted for lokalbefolkningen for rolige, romantiske gåturer eller for å tilbringe en dag sammen med venner eller familie. Sett deg på en benk i parken og se byens innbyggere gå forbi mens du hører lyden av kanalen.

 

7.      Nyt smaken av Vincents

Restaurant Vincents i Riga

© Restorans Vincents

Siden oppstarten i 1994 har Vincents vokst til å bli en av de beste gourmetrestaurantene i Øst-Europa. Her setter de fokus på råvarene og handler inn direkte fra latviske småbønder når de kan, og bruker bare de friskeste og beste ingrediensene. Det fører til at menyen varierer fra uke til uke. Med celebriteter som Prince Charles og keiseren av Japan på gjestelisten er det verdt å reservere et bord på forhånd, men Ola Nordmann er absolutt også velkommen.

 

8.      Opplev verdenskjente St. Peterskirken

St. Peterskirken i Riga

Som en av de eldste middelaldermonumentene i Baltikum er St. Peterskirken i Riga noe en absolutt må få med seg. Midt i smørøyet av gamlebyen ligger kirken som i 1997 kom på UNESCOs verdensarvliste. De første fortellingene om kirken dukket opp i 1209, og den har blitt ødelagt i kriger samt av branner opp igjennom årene. Nå står den atter og og kaster glans over byen og er en viktig konsert-, kunst- og kulturarena. Her kan du blant annet oppleve klassiske konserter rundt adventstid, eller en rekke ulike utstillinger. Kirkespiret er Rigas høyeste punkt og tar du turen opp i toppen av tårnet kan du nyte en 360 graders utsikt over hele byen.

9.      La deg begeistre av House of the Blackheads

House of the Blackheads Riga

House of the Blackheads er en flott gotisk bygning som ble oppført på 1300-tallet og var den gang eid av en gruppe ugifte, tyske kjøpmenn som ble kalt «Blackheads». Den gang var det et samlingspunkt for ulike sosiale organisasjoner i byen, noe den fortsatt er den dag i dag. Selv om bygget ble totalskadd av bomberunder andre verdenskrig har den blitt restaurert, og er nå en av byens mest kjente attraksjoner.

 

10. Løp for livet hos Psaiho

Psaiho Riga

Har du, som så mange andre, sett skrekkfilmer og tenkt at «det der hadde jeg klart å løpe fra»? Vel, hos Psaiho har du sjansen! Her blir du sluppet inn i et bygg hvor du skal komme deg videre fra rom til rom, samtidig som du blir jaget av mordere og andre mindre koselige karakterer. Skuespillerene legger sjelen i å skremme deg, og du kommer til å bli skvette grundig, samtidig som du har det uhyggelig gøy. Hvis du er tøff nok, selvsagt.

 

Bare en liten flytur unna venter altså den buffeten av opplevelser og aktiviteter som Riga er. Billettene til den latviske hovedstaden finner du kjapt frem til med hjelp av Bravofly. God tur!

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Follow us

Mest populære innlegg

No posts were found

Kategorier