Reis verden rundt

REISEBLOGG
Home > Sør-Amerika > Følg inkaenes fotspor frem til magiske Machu Picchu

Sør-Amerika

Følg inkaenes fotspor frem til magiske Machu Picchu

Følg inkaenes fotspor frem til magiske Machu Picchu
mars 01
12:41 2016

Renate Sandviks forkjærlighet for reiser, storslagen natur og historiske steder førte henne til Machu Picchu. Den gamle inkabyen høyt oppe i fjellene, som venter i enden av legendariske Inca Trail.

Inca Trail - Machu Picchu
Du har nok hørt om inkabyen Machu Picchu før. En stor by fra det 15. århundre som klamrer seg fast til fjellsidene i Peru, og er en av Sør-Amerikas mest kjente severdigheter. Det var nettopp denne byen Renate og en venninne dro for å oppleve.

 • Jeg har alltid elsket å reise og tilbringe tid i naturen, i tillegg er jeg veldig interessert i historie. Selve Machu Picchu og ikke minst det å gå Inca Trail dit ble nesten som et selvsagt drømmereisemål for meg. Det kombinerte jo nesten alt jeg liker best, forklarer Renate.

 

En tur over all forventning

Hun dro sammen med en venninne, som er den perfekte reisekamerat. Det kan være nyttig på en utfordrende tur som det å gå den 43 kilometer lange Inka-stien er. Den går nemlig opp og ned gjennom de peruvianske fjellene, hvor høydesyke kan bli en utfordring. Skal du gå denne turen må du dra på en organisert tur sammen med et firma

 • Vi valgte selskapet Llama Path, som hadde fått gode tilbakemeldinger og som behandlet bærerne bra. Akkuratt dette var veldig viktig for oss, da de bærer rundt 25kg på ryggen og jobber nesten hele året. Da skulle det bare mangle at man betaler litt ekstra for at de skal ha ordentlige klær, gode sko og en sekk som ikke ødelegger ryggen deres.

På stien er det nærmere 200 mennesker hver dag, men de så sjeldent noe til disse turfølgene. Det de derimot fikk se var grønnkledde åser, lokale hjem, flokker av lama, store fjelltopper. Turen blir kalt en av de flotteste fotturene i verden, og det er ikke uten grunn sier Renate.

 • Turen var over all forventning! Vi gikk på stenlagte stier og passerte gamle ruiner og noe av den vakreste naturen jeg har sett. Etter fire dager kommer man til Machu Picchu, akkurat i tide for soloppgangen. Mer magisk blir det vel egentlig ikke?
 • Jeg kommer egentlig ikke over hvor flott naturen var langs stien. Den tok pusten fra meg flere ganger og jeg forstod inkaenes filosofi temmelig raskt. Det å leve i ett med naturen, og å tilbe fjellene, isbreene og elvene som guder, det er slik man blir rik til sinns, legger hun til.

 

Dag 1: Høydesyken melder sin ankomst

Inca Trail - Machu PicchuInca Trail - Machu Picchu

Den første dagen started med avreise fra Cusco klokken 4 om morgenen. Noen timer senere var de fremme ved turens startpunkt, Km 82 – som ligger 82 kilometer unna Cusco. Med 14 kilometer foran seg startet de på vandringen. Selv om dette skulle være den letteste dagen ble hele følget ganske slitne veldig fort, forteller Renate.

 • Vi gikk i samlet flokk og kanskje fortere enn hva man burde i høyden. Det kjentes godt på pusten siden luften er så tynn der oppe. At vi ble slitne så fort gjorde at vi ble ganske skeptiske for resten av turen, særlig da bærerne sprang forbi oss med 20kg ekstra på ryggen.

På veien traff de mange lokale på hesteryggen, i fargerike drakter, på vei ned til landsbyene. Gruppen fulgte en stri elv og her fikk sett de første inkaruinene på turen. En mettende lunsj ble etterfulgt av det bærerne kalte «kondor-tiss».

 • Dette var en slags gul væske som vi skulle gni i hendene og så sniffe inn fem ganger. Det var en eller annen urtemedisin som hjalp mot høyden. Etter at vi hadde fått den gikk alt bedre og vi fikk fart på oss. Vi kom faktisk nest-først frem til campen, av alle i gruppen, sier Renate.

 

Dag 2: Den lengste og tyngste dagen

Inca Trail - Machu PicchuInca Trail - Machu Picchu

Med 16 kilometer foran seg var dette den lengste, og tyngste dagen. Her ventet store stigninger opp til det høyeste punktet, Dead Woman’s Pass på 4 200 m.o.h.

 • Her ble noen i gruppa svært dårlige og kastet opp på grunn av for kort akklimatisering før inkatrailen. De hadde ankommet Cusco kvelden før mens vi hadde vært der i to dager. Høydesyke er ingen spøk, men det gikk bra da de kom seg fort ned. Vi andre gikk sakte, men sikkert, både oppover og nedover. Selv synes jeg nedoverbakkene var verst, da det gikk ut over de allerede slitne knærne.

 

Gode siestaer i pausene blir gull verdt når en går tungt og langt. Men når kvelden kom fikk de virkelig lønn for strevet.

 • Stjernehimmelen var på sitt beste denne kvelden. Melkeveien skinte som en gullåre mot oss, og det var et ufattelig vakkert syn. Etter en deilig middag sovnet vi alle momentant når vi endelig kunne krype inn i soveposene.

En trenger ikke være toppidrettsutøver for å klare denne turen, men det krever litt forberedelser.

 • Liker du å bevege deg ute i naturen, er i normalt god form og har akklimatisert deg godt er dette en tur de aller fleste kan klare. Desto bedre form desto bedre selvfølgelig. I tillegg må du ikke være redd for å sove i telt noen netter og bli skitten.

 

Dag 3: Bare nedover

Inca Trail - Machu PicchuInca Trail - Machu Picchu

Etter å ha klatret oppover i timevis dagen før ventet den tredje dagen, hvor det bare gikk nedover.

 • Været var nydelig og vi beveget oss sakte, men sikkert ned i jungelen og tropeheten. Utsikten denne dagen var helt fantastisk og vi passerte utallige flotte inkaruiner.

Denne dagen var det duket for bursdagsfeiring for en av turmedlemmene, som ble et spesielt minne.

 • De flotte kokkene våre klarte å diske opp med en bursdagskake, i tillegg til popcornet vi alltid fikk før middag, med krem og greier! Vi var alle svært imponert og hadde en kjempetrivelig kveld, fylt med gode samtaler og gøyale spill.

 

Dag 4: Endelig fremme

Inca Trail - Machu PicchuInca Trail - Machu Picchu

Den siste etappen av turen mot Machu Picchu startet midt på natten, med snaue 6 kilometers vandring. Da de kom frem til inngangsporten ble de ventende der noen timer før de kunne legge i vei mot reisens mål. Da de gikk den aller siste strekningen ble det lysere og lysere rundt dem.

 • Plutselig stod vi oppe ved Solporten, og her fikk vi for første gang utsikt ned mot Machu Picchu. Oldtidsbyen så ut som den klamret seg fast i en fjellside med spisse, dramatiske fjell rundt oss. Synet av byen i morgenlyset var helt fantastisk!

 

 

Selv om Machu Picchu er verdenskjent var den ikke hovedstaden i Inkariket, består den av rundt 200 bygninger som klamrer seg til fjellet. Det er rett og slett et imponerende syn.

 • Det første som slo meg var hvor utrolig mye større byen er i forhold til hva jeg hadde sett på bilder. Byen ligger mot soloppgangen, slik at terrassene den er er bygget opp i får mest mulig sollys. Det som dominerer er bryggesteinene som danner både vegger og hus samt den grønne vegetasjonen. Mellom ruinene går det lamaer og gresser, forteller Renate.
 • Her kan man gå rundt i timesvis og utforske. Utsikten utover dalen og fjellene rundt er helt spektakulær. Byen har nok den flotteste plasseringen av alle inkabyer, legger hun til.

 

Vil gjerne tilbake

Etter å ha nådd målet ventet belønningen i form av massasje og en etterlengtet dusj i landsbyen Aguas Calientes, som ligger like nedenfor Machu Picchu. Selv om det var en tung tur kunne Renate gjerne tenke seg å besøke Machu Picchu igjen, men en annen rute neste gang.

 • Siden det bare er plass til 200 turister per dag på ruten, kan det være vanskelig å skaffe billetter om man ikke er svært tidlig ute. Derfor ender mange opp med å gå andre ruter, som Lares-ruten, eller den lengre og mer utfordrende Salkantay-ruten på 75 kilometer.

Renate fikk oppleve både en storslagen natur, unik historie og reist til Peru, som hun lenge hadde drømt om. Landet innfridde virkelig.

 • Peru var mitt første møte med Sør-Amerika og jeg ble betatt med en eneste gang! Menneskene var så ydmyke og hjelpsome, og kulturen var vannvittig fargerik og spennende. Jeg drømmer meg tilbake til landet gang på gang. Peru er rett og slett ett av de stedene hvor drømmer blir virkelighet, avslutter hun.

 

Dersom du, som Renate, drømmer om å oppleve denne historiske oldtidsbyen er det bare til å planlegge og legge i vei. Husk å bestille billetter til Inca Trail-ruten i god tid på forhånd. Flybillettene finner du lett frem til med Bravofly. God tur!

 

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Follow us

Mest populære innlegg

No posts were found

Kategorier