Reis verden rundt

REISEBLOGG
Home > Afrika > Botswana, safariens kronjuvel

Afrika

Botswana, safariens kronjuvel

Botswana, safariens kronjuvel
april 29
10:30 2016

Lyst til å dra på safari? Selvsagt har du det! Da bør du vurdere Botswana, som av mange blir kalt verdens beste safariland. Torstein Lund Eik dro dit i mars 2016 og fikk opplevelser i verdensklasse.

Løver som jakter elefanter og giraffer på nært hold og bavianer i hopetall er bare noen få stikkord fra safarien Torstein var på i Botswana. Den ble en opplevelse han aldri glemmer.

 • Jeg har vært på safari i Kenya en gang tidligere, men denne opplevelsen var av en helt annen verden. Det er noe av det råeste jeg har vært med på, forklarer han.

 

Et utrolig dyreliv

 • Botswana byr på et unikt dyreliv og safariopplevelser i verdensklasse

Da Torstein var på en lengre tur til Zambia dro han en snartur til Botswana for å oppleve verdenskjente Chobe Nasjonalpark, helt nord i landet. Dette er en nasjonalpark som er kjent for sitt storslagne dyreliv, så forhåpningene var høye. Guidene fra Kalahari Tours var likevel skeptiske på forhånd på grunn av de store regnmengdene som var kommet den siste uken.

 • De fortalte at siden det hadde regnet så mye tidligere burde vi ikke ha så høye forventninger, da dyrene trekker innover i landet og bort fra elveområdene. Forhåpningene om å få se løver fikk seg en liten knekk på starten av dagen, forteller Torstein.

Dagen startet først med safari på elven som renner mellom Botswana og nabolandet Namibia. Flodhester som lekeslåss, fargerike fugler som fløy under båten, og enslige elefanter var bare noen få av de mange synene som ventet de langs elvebredden. Men de fikk også se et utrolig sjeldent syn: en krokodille som lå på elvebredden med sin ferske middag for dagen, en impala.

 • Det er kanskje ikke noe en ser på som sjeldent, men til og med guidene ble ivrige her. Krokodillen hadde drept en impala og dratt den med opp på land, før den så gjemmer byttet i vannet for å la den råtne. Dette gjør kjøttet enklere å spise, forteller Torstein.

 

Elefantflokker på alle kanter

 • Botswana byr på et unikt dyreliv og safariopplevelser i verdensklasse

Etter båtturen var det klart for safari på land. Med åpne safaribiler som rommet 9 passasjerer fartet de rundt og gjennom parken. Det tok ikke lang tid før det åpenbarte seg flokker av elefanter, som Chobe Nasjonalpark er spesielt kjent for.

 • Flokker på over 30 dyr stod nesten rundt hver sving. Der så vi flere elefantkalver som gjemte seg under mødrene sine og lekte med hverandre bare noen få meter unna bilen. Det var virkelig et utrolig syn!

Videre gjennom parken dukket det opp impalaer, kudu, bavianer, vortesvin, gribber og flere elefanter enn du ser i Løvenes Konge.

 • En gang kom vi kjørende rundt en sving og en elefant gikk over veien like foran oss. Sjåføren bremset ganske kraftig og elefanten ble tydelig skremt! Den gjorde seg så stor som den bare kunne, flerret ut ørene og pekte snabelen i været før den satte i et skikkelig trompetstøt. Litt skummelt, men virkelig kult samtidig!

 

 

– Det ondeste dyret jeg har sett

 • Botswana byr på et unikt dyreliv og safariopplevelser i verdensklasse

Det var ikke før litt ut på dagen at høydepunktet virkelig kom. Etter hvert fikk sjåføren av safaribilen høre at det var løver nede ved elven, og la seg på hjul for å komme frem dit. Vel fremme fikk både Torstein og resten av reisefølget se en løveflokk av rundt 11 løvinner samt en hann. De hadde sett seg ut en vannbøffel som kveldsmat. Den lå nede i elven, men fant fort ut at han burde komme seg vekk. Da den la på sprang for å unnslippe løvene kom løvinnene etter.

 • Da sprang de etter bøffelen rundt 15-20 meter unna bilene våre. Plutselig endrer bøffelen retning og kommer rett mot bilene, springer rett igjennom, og med løvene hakk i hel forsvinner den bortover, sier Torstein.
 • Mens løvinnene sprang etter bøffelen kommer plutselig hannløven rett mot bilen jeg satt i. Den så ut som Scar fra Løvenes Konge med det ondeste blikket jeg noensinne har sett! Heldigvis gav den fem flate i oss og gikk bare

 

 

Skrubbsultne

Botswana byr på et unikt dyreliv og safariopplevelser i verdensklasse

© Torstein Lund Eik

Jakten på vannbøffelen bar ingen frukter, og etterpå sirklet løvene seg inn på en enslig elefant med kalv som gikk litt bortenfor resten av flokken sin. Også her prøvde løvinnene febrilsk å sette potene i kalven, men klarte det ikke før både kalven og moren kom seg bort til resten av flokken. Her stilte hele flokken seg i en beskyttende sirkel rundt kalven, flerret ut ørene og slapp løs trompetstøt for å prøve å skremme bort løvene.

 • I gjengjeld lagde løvene en knurrelyd som var så intens at det virket som om hele jorden var i bevegelse. Kombinasjonen av denne knurrelyden og trompetlydene fra elefantene er noe av det mest vanvittige jeg har hørt noen gang!
 • Til min store skuffelse fikk de heller ikke tak i elefantene, men dette var en ubeskrivelig opplevelse. Det som gjorde det ekstra spesielt var at sjåførene var like gira som oss, for dette var noe de ikke hadde opplevd før heller, forteller Torstein.

Du er kanskje ikke overrasket over at slike opplevelser fører til at Torstein vil reise tilbake til Botswana senere. Landet kan by på de virkelig store safariskuene og billettene finner du fort frem til med Bravofly.

 

Hovedbilde © Torstein Lund Eik

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Follow us

Mest populære innlegg

No posts were found

Kategorier