Reis verden rundt

REISEBLOGG
Home > Norge > Herlige høstopplevelser i friluft

Norge

Herlige høstopplevelser i friluft

Herlige høstopplevelser i friluft
september 05
07:22 2016

Etter en lys og frodig sommer sniker høstmørket seg sakte, men sikkert innpå oss. Selv om det kan være fristende å krølle seg sammen under et pledd i sofaen, tenne stearinlys og sette på en film, er utesesongen langt i fra over og de herlige høstopplevelsene står i kø.

Naturen er sjelden vakrere og mer fargerik enn om høsten, så det er bare å pakke sekken og komme seg ut for å trekke frisk fjelluft og utforske variert terreng og yrende dyreliv. Ta en titt på disse flotte turene, som tar deg tett på naturen enten du ønsker å bestige majestetiske topper, nyte roen med fiskestang i hånda eller vandre til skogs på jakt etter sopp og bær.

Klassiske toppturer

Den friske høstlufta egner seg perfekt til å bestige noen av Norges flotteste topper og skue utover vakkert landskap i sesongens farger. Temperaturene kan variere veldig på denne årstiden, men husk at ull er gull innerst, samme om solen skinner eller om det ligger litt yr i luften. Kle deg fornuftig, ha med en ekstra genser, tørre sokker og ta beina fatt opp en av disse fjelltoppene.

Besseggen

Besseggen

©Chris Arnesen – Visitnorway.com

 Med over 30 000 besøkende hvert år er Besseggen, som ligger i Jotunheimen nasjonalpark, Norges mest gåtte fjelltur. Turen tar som regel 5-7 timer og byr på variert terreng med bratte stigninger og flate partier, samt et smalt parti oppe på eggen. Turen er på 17 kilometer og gir deg vakker natur og fantastisk utsikt hele veien.

Galdhøpiggen

Hvis du først planlegger en ordentlig topptur, hvorfor ikke legge turen til Norges høyeste? Du starter gjerne på Juvasshytta som ligger 1850 m.o.h., og legger ut på en 15 kilometers vandring som tar rundt 6-7 timer. Turen opp til Galdhøpiggen er virkelig noe for seg selv, med spennende brevandring og spektakulær utsikt over Jotunheimen.

Slogen

Slogen

©Håvard Myklebust/visitnorway.com

Ta turen til vakre Sunnmøre og pyramideformede Slogen, som rager opp fra den glitrende Hjørundfjorden. Til tross for sine 1564 m.o.h. og sitt bratte utseende er toppen relativt enkel å  bestige. Vel oppe kan du nyte utsikten over Sunnmørsalpene, små isbreer og frodige daler.

Romsdalseggen

Romsdalseggen

©Mattias Fredriksson Photography AB – Visitnorway.com

Som navnet tilsier er ikke Romsdalseggen én enkelt topp, men en fjellrygg å bevege seg langs. Like fullt er dette en tur vel verdt å besøke. Selv den meste erfarne fjellvandrer kan bli målløs av utsikten fra eggen, som gir deg fjell, fjord, tinder og fosser på alle kanter. Synet av tindene i Åndalsnes, Rauma elv, Trollveggen, Molde by og Norskehavet er bare noe av det du kan glede deg til å nyte på denne turen.

Fly til Oslo og reis i litt over tre timer med bil eller buss for å komme til Jotunheimen, med Besseggen og Galdhøpiggen. Du kan også fly til Sogndal for å få en noe kortere bil- eller busstur til nasjonalparken. Slogen nås enklest fra Ålesund, mens en flytur til Molde tar deg nær Romsdalseggen.

Ro i sjela

Dersom du synes lange toppturer blir for slitsomt og actionfylt, er det fint å tenke på at høsten også byr på en rekke muligheter til å oppleve naturen i ro og mak. Legg ut på tur med fiskestang eller bærspann i hånda, trekk pusten dypt og nyt noe av det beste høsten har å by på.

Skitt fiske på Saltfjellet

Det mangler ikke på fiskevann i vårt langstrakte land, så det kan være vanskelig å velge hvor du skal legge turen. Reiser du til variasjonsrike Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark er valgmulighetene mange, og du kan gå på oppdagelsesferd blant høye fjell, frodige daler og åpne vidder. Hva er vel hyggeligere enn å sette seg ned rundt bålet for å grille selvfisket ørret etter en lang dag på tur?

Plukk sopp og multe i Trøndelag

Sopp på bål

©Anders Gjengedal – Visitnorway.com

Selv om høstnaturen er spennende i seg selv, er det supert å ha et ekstra mål for turen. Dette er det perfektet tidspunktet på året å gå på skattejakt etter smakfull sopp og friske multer. Ta turen til Trøndelag hvor naturens eget spiskammers bugner på denne årstiden. Bymarka, like utenfor Trondheim sentrum, byr på en rekke flotte turer med gode muligheter for å finne sopp, mens du litt lenger ute i distriktene, nærmere bestemt i Meråker, Tydal og på Rørosvidda, nærmest kan svømme i multe. Husk å gjøre deg kjent med hvilke sopper som er trygge å plukke, før du legger ut på tur.

Fly til Rossvoll lufthavn Mo i Rana for å utforske Saltfjellet Svartisen nasjonalpark, og til Trondheim lufthavn Værnes, som ligger midt i hjertet av Trøndelag, for å fylle opp bøtter og spann med sopp og multe.

 Enten du ønsker å nyte den flotte høsten fra en av Norges vakreste fjelltopper, ved et blikkstille vann inne i skogen, eller med nesa langt ned i bærtua har du mange valgmuligheter når det gjelder destinasjoner. Ta turen til nærmeste friluftsområde, eller la Bravofly hjelpe deg med å finne billige billetter så du kan utforske hva resten av landet har å by på om høsten.

Toppbilde: © Alex Conu/Visitnorway.com

Lagre

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Follow us

Mest populære innlegg

No posts were found

Kategorier